joi, 24 ianuarie 2019

160 de ani de la Unirea Principatelor Unite

Unirea, dupa cum fiecare a citit a invatat la scoala sau mai apoi a citit sau a vazut imagini si documentare a fost facuta in anul 1859 intr-un alt mediu, o alta tinuta, inalta solemnitate si ambitie esentiala pentru istoria Romaniei.
Sigur, nu sunt istoric si nici cercetator, insa pe mine ma intereseaza in special locurile care leaga acest moment impletit cu arhitectura acelei perioade, realizarile arhitecturale care erau in acel moment.
Pentru ca, multe dintre casele si cladirile de azi care mai exista, au aparut mai ales dupa momentul de la 1918. in perioada interbelica si pana dupa 1945 cand se incepe practic cumva urbanizarea partial haotica a orasului Bucuresti pana la cladirile dupa 1989 care nu au nicio atractie si nicio noima. In Moldova si Transilvania erau realizate cu maiestrie decoratiuni exterioare caselor si cladirilor, azi bijuterii arhitecturale sau ajunse azi ruine a ceea ce a fost atunci.

In orasul Bucuresti, una dintre cele mai importante cladiri legat de acest moment este reprezentata de cladirea Hotel Concordia.
Cum a fost si ce a ajuns reflecta ignoranta si indiferenta fata de istorie, de ceea ce a fost si se pierde sub ochii nostrii.

hotel Cconcordia



Pentru documentare mai profunda:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jurnalul unei femei simple

   (adus in blogosfera românească de către  Corcodusa ) Astazi, 1 Martie, prima zi din luna si inceputul primaverii, zice lumea din trecut. ...