Aceasta postare e o ,,replica,, la postarea Irinei casa dulce.
Sigur., fiecare cu parerea ei.
Bun. Dar care este diferenta intre educare si invatare?
Educarea nu se face prin procesul de invatare? Ma simt atat de revoltata si in acelasi timp uimita de ce se intampla in ziua de azi.
Va scriu ca putini copii datoreaza parintilor educatia si profesorilor invatarea.
Pentru ca eu sunt un caz, nu vreau sa scriu social ca imi suna oribil in urechi, un caz in care parintii nu au facut nimic pentru educatie. Mediul in care am trait nu are nicio legatura cu asa zisa educare a copilului. Fireste, doua trei vorbe aruncate de genul te duc la politie daca furi, vezi ce vorbesti de Ceausescu ca ne impusca astia, daca nu inveti ajungi gunoier. Daca nu spui saru'mana vecinilor asa una iti trag peste fata, de fapt chiar am incasat,o rau odata, chiar de fata cu o tanti de pe scara. Imi amintesc si acum figura ei aproape speriata, privindu-ma cu mila chiar.
Daca asta se numeste educatie, inseamna ca am trecut degeaba prin viata si am trait toate celelalte lucruri si experiente.
Profesorii in schimb, multi dintre ei m-au invatat lucruri elementare, manualul de limba engleza prin desenele de acolo m-a invatat ce sunt rutinele, o gramada de carti m-au ajutat sa ma educ, cativa profesori din liceu m-au incurajat, am primit ceea ce trebuia sa primesc de la parinti chiar de la cativa profesori!
Si, inca am chestii care nu le-am invatat nici acum, chestii ce trebuiau parintii sa ma invete, nu sa ma trezesc ca oamenii sub 30 de ani ma invata si imi dau lectii de viata si pe deasupra imi si zic: ,, la 42 de ani nu ai invatat de la parintii taia sta?''
va dati seama cum m-am simtit in urma cu 6 ani E pur si simplu nu doar umilitor dar si dramatic. Si, mai vine si cate unul din familie sa-mi zica ca tatal tau ti-a dat educatie! E incredibil cum oamenii vorbesc de pe margine in necunostinta de cauza.
Si cand aud si citesc acum ca parintele educa si profesorul te invata, eu una ma ingrozesc, sincer. Din fericire la liceul baiatului sunt si cadre didactice care au inteles mecanismul si acolo unde e cazul fac si pe parintii la scoala si fara sa inceapa cu discursul aproape infiorator despre educarea copiilor acasa.
Sigur, cine nu a trait cazul meu, cazul mediului aproape de plans nu are cum sa inteleaga si va sustine ideea asta cu parintele educa si profesorul invata.
Traiesc niste vremuri in care nu inteleg nimic din ce se intampla la scoala, cu scoala si despre scoala. Manualele ma depasesc total, zici ca sunt scrise in limba chineza pentru mine. Nu pricep nimic din ce se intampla, dar ce se intampla nu e nimic bun.
Locul profesorului in cele mai multe cazuri e luat de parinte sau e obligatoriu sa fie luat de parinte.
Sincer, ma ingrozesc ce se intampla.
Parintele sa-i asigure cele necesare si implicare, de acord dar nu sa ajunga sa ia locul unor profesori care sustin ca parintele educa si profesorul invata... din cauza astora fi,miu uraste multe materii si scoala in sine chiar. Si nu e vina mea pentru acest lucru. Degeaba eu acasa repet ca ai nevoie de informatii la scoala, ai nevoie de cateva notiuni de fizica daca la scoala profesorul de fizica e unul care-i trateaza pe copii ca pe niste obiecte. Si la alte materii.
Regret, dar putini profesori sunt cu adevarat profesori si da, profesorul trebuie sa tina locul si parintelui in anumite cazuri.
Va scriu sincer, nu am terminat scoala datorita asa zisei educatiei primite acasa ci exclusiv a profesorilor, ba chiar am fost salvata de la abandon scolar de doua ori, am vrut sa las naiba scoala ca e inutila. Si de aceea sunt recunoscatoare doar profesorilor ca am reusit sa finalizez scoala cu bac luat din prima chiar medie mare 7,10 avand in vedere cele doua cazuri de abandon scolar. Si mai mult de atat, am reusit cu greu sa finalizez studii universitare, asta pentru am inca lacune si acum informationale.
Fiec are are dreptul la opinie personala, nu vreau sa se simta nimeni jignit, nici de o parte nici de alta, fiecare face cum poate si ce poate, sunt convinsa de asta. Dar afirmatia pentru mine ca parintii trebuie sa educe si profesorul trebuie sa te invete nu e deloc compatibila cu ce am vazut si trait eu, elev si copil fiind.
Ideal ar fi ca acasa sa primesti educatie aleasa prin invatare, la scoala invatarea mai departe a ceea ce te va ajuta sa iti faci o cariera!
Da. De acord! Dar eu nu am vazut si trait asa ceva, iar daca exista e de vis.
Si, pana la urma ce e asa tragic daca tu ca profesor iti inveti elevul bunele maniere? Asa, si?
Ce asa greu? Acel copil care nu stie aceste lucruri, intr-o buna zi ii va multumi nu parintelui care-i da bani de Mc ci profesorului care l-a invatat sa zica Buna ziua si Multumesc.
Pacat. Sunt trista cand aud revolta profesorilor ca ei nu fac si pe ,,parintele,, Pacat.
O profesoara de matematica din scoala generala nr 142 am uitat complet cum o cheama, cred ca nici nu mai traieste, nu a fost profesoara mea dar a fost una dintre cele mai severe si a fost un episod in care a venit si m-a zdruncinat sa-mi scot gargauni din cap. Se intampla prin 1988, clasa 8, al doilea trimestru. Imi amintesc si acum haina ei de blana, o Doamna inalta, parca parul ciufulit, nu mai stiu exact. Credeti-ma a fost una dintre profesoare care m-a trezit la realitate pentru o vreme si ii multumesc si azi. Daca mi-as aminti numele ei, of.
Au mai fost dupa dansa profesori asemeni care m-au trezit exact cand o luma razna. De aceea, zic ca profesorii in viata unui copil e foarte esential. Baiatul meu din cauza unor profesori din scoala generala nu voia sa mai mearga, a fost horror perioada aia, refuza sa scrie la ore din cauza unor profesori asemeni ideii:
,, parintele educa si profesorul te invata,,
Confuzia domneste peste tot.
RăspundețiȘtergereResponsabilitatea - se fuge de ea ca de raie :))).
Si starea asta generala de lehamite... este extrem de obositoare si daunatoare.
Eu de exemplu am avut o familie din care am avut ce invata la capitolul educatie. Dar am fost si eu interesata de asa ceva si, cumva, am avut predispozitie pentru acest lucru. La scoala am avut iar parte de dascali minunati (am avut parte si de dascali mai putin minunati, desigur, de la care am invatat uneori si lucruri utile.... si, poate ca era si varsta, entuziasmul ai cresut, traume si rani mai putin, reuseam sa vad mai usor partea amuzanta din orice situatie - mai putin din aia cu pedepse ... si amenintari.. haha).
La ora actuala as opta doar pentru Scoala de acasa... Eu personal. Si ca idee, tocmai sistemul acesta defect, dar si faptul ca sunt pufaitori parfumate peste tot pe unde vrei si nu vrei, nu am profesat niciodata.. Desigur, desi am avut doua experiente de predare (la diferenta de 4 ani) in doua scoli bune din oras... am sesizat si cat s-au schimbat (in rau ) lucrurile.. ci ce educatie vin unii copii la pachet, de acasa .. (copii mici.. pana in clasa a4a).
In fine :).
Noi sa fim sanatosi.
Pupici!
Din pacate orele s-au redus dramatic si ca profesor nu poti fi si parinte pentru 24 de elevi si sa predai si materia ta astfel incat sa fie inteleasa in 50 de min. Mai ales că unii elevi vin cu idei de acasa ca profesorul e in slujba elevului, ca profesorul e obligat sa ii suporte aerele superioare sau ca „sarantocul ala de profesor habar nu are de nimic atata vreme cat nu conduce un mercedes si nu are haine de firma, si la urma urmei ce ar putea sa il invete proful cand ta-su nu a invatat dar stie sa faca bani” sau ca ei au drepturi si proful obligatii. Poate nu ai primit „educatie” de acasa dar pe vremea noastra nu ridicai tonul la profesor, nu ii spuneai „nu am chef” sau „si ce daca nu mi-am facut tema. ce poti sa imi faci?”. Exista un minim de bun simt pe care il aveai de acasa chiar daca nu avea nimeni timp de tine si un respect fata de profesor care te facea sa il auzi si sa il si asculti, in schimb acum nu mai exista nici bun simt, nici educatie de acasa, de respect nici nu se pune problema. Si daca pe vremuri, dupa cum spui tu, o profesoara isi permitea o haina de blana, acum, cu veniturile pe care le are se imbraca de SH sau de pe la magazine cu preturi mici. Cum sa faci educatie cu copii altora cand tu iti faci griji ca nu le poti asigura copiilor tai strictul necesar?
RăspundețiȘtergeredraga mea este trist ca unii copii nu au familii bune, care sa le asigure echilibru, dragoste, si tot ce mai trebuie sa ofere o familie, dar asta nu inseamna ca scoala trebuie sa ia rolul de familie si de parinte!scoala este locul unde iti insusesti cunostinte, deprinderi si competente, dar nu e rolul scolii sa fie mama si tata!sa nu mai cerem de la profesori ceea ce nu primim de la familia noastra, ca nu e cazul!scoala poate sa observe si sa semnaleze asistentei sociale ca elevul traieste intr-o familie disfunctionala, si respectivii se ocupa de abuzuri asupra copiilor si altele de acest gen, nu scoala!eu nu ma duc la scoala sa fac politie in familiile elevilor, eu le ofer posibilitatea de a invata si incerc sa-i motivez in acest sens!nu e treaba mea ca x are parinte alcoolic, ca e din familie de divortati, si sa incerc eu sa suplinesc ce nu primeste acasa, sau sa ii rezolv problemele personale!.Eu voi tine cont de modul in care acesti factori influenteaza capacitatea elevului de a invata, si voi lua masurile care stau in puterea mea ca sa evite elevul esecul scolar, dar nu e cazul sa ma transform in mama si tata.Nu te mai astepta ca altii sa preia problemele personale pe care nu poti tu sa le rezolvi, si sa se ocupe de ele!cauta ajutor la persoanele care te pot ajuta sa fii un parinte bun, sa creezi o relatie buna cu copiii tai, sa le oferi tu ceea ce au nevoie din punct de vedere emotional, financiar, etc..Traim alte vremuri, oamenii sunt mai constienti de limitele personale si de rolul fiecarei institutii in societate.Imi pare rau ca ai avut o copilarie grea, probabil de aceea inca nu esti constienta in totalitate care sunt granitele si rolurile pe care trebuie sa le aiba fiecare in viata.Cu totii avem probleme personale, dar ni le rezolvam in cadul potrivit.Ti s-ar parea normal sa incep eu sa sun pe la parintii elevilor mei, ca sa ma ajute cu problemele mele personale, cu educatia copiilor mei, samd.?ar fi total deplasat, nu crezi?si in sens invers e total deplasat!
RăspundețiȘtergereBaiatul tau e un copil cu nevoi speciale, care a fost ,,aruncat,, de catre sistem in scoala de masa ca sa fie ,,integrat,, , fara ca profesorii si soala sa aiba cunostintele si mijloacele necesare pentru asa ceva, fara a se urma pasii necesari pentru a deveni scoala integratoare in sensul real al cuvantului, fiindca nu e nici timp, nu sunt nici bani Si stii de ce?fiindca la noi in invatamant toate se fac la presiunea parintilor, nu a specialistilor!toti se pricep la invatamant, De asta sistemul e in halul in care e.
Fara nici o suparare, dar nu esti in masura sa dai lectii despre diferenta dintre educatie si invatamant, fiindca nu stapanesti domeniul!Asa cum profesorul nu se baga sa dea indicatii despre cum se face munca la biblioteca, la spital, sau in alte domenii, asa si parintii ar trebui sa lase invatamantul in seama profesorilor si a specialistilor din domeniu.Da, profesorul e un specialist in domeniul sau, pentru asta da examene foarte grele si serioase, da inspectii, face formari, cursuri, mastere.Cu toate astea orice neica nimeni vine sa-i dea lectii despre cum trebuie sa arate invatarea, scoala, etc..Copilul tau uraste invatarea?este normal, fiindca invatarea e o acivitate dificila, care presupune foarte mult efort, concentrare, munca, renuntarea la alte activitati care sunt mai placute , de care este plina viata copiilor de azi.Profesorul de fizica ,,ii trateaza pe copii ca pe niste obiecte""?adica, in ce sens?tu intelegi prin ce provocare trece fiecare profesor, timp de 50 de minute, ca sa tina un discurs coerent, sa explice niste notiuni abstracte unor copii care ar prefera sa stea pe telefon la jocuri, sa le capteze atentia si sa o tina concentrata pe tot parcursul lectiei,si asta fara o baza materiala adecvata, oferita de scoala?de pe margini toti se pricep la fotbal!hai sa isi vada fiecare de rolul lui, profesorul de predat, parintii de educat, de supravegheat si de consolidat ceea ce ofera scoala, si atunci copiii vor fi bine.Hai sa nu se mai ocupe parintii de ceea ce au de facut profesorii, de asta se ocupa inspectorii, directorii, sefii de catedra, etc., si sa se ocupe parintii de ce au ei de facut, adica o relatie buna cu copilul, minim de conditii materiale, sa ii supravegheze si sa ii indrume cand isi fac lectiile, sa ii verifice ca au invatat, etc., nu sa se astepte sa faca scoala ce nu fac ei.Si apropo de manuale in lb. chineza, chiar e jenant ca parinti, mai ales parinti cu studii superioare, sa ne plangem ca nu ne putem ajuta copiii la lectii, cand exista atatea resurse pe internet, la un clic distanta.Eu imi amintesc cum mama mea, Dumnezeu sa o ierte, s-a ocupat de mine in primii ani de scoala : imi verifica zilnic caietele, verifica orarul, verifica temele, ma punea sa citesc lectia si sa o invat, si invata cot la cot cu mine.Desi nu avea facultate, ma ajuta la lectii cat de mult putea, si unde nu au stiut ei, mi-au platit meditatii.Si avea si ea serviciu, ba mai lucra si de acasa, pentru un banut in plus.Voi vreti sa invete copiii, dar fara sa investiti acasa timp, efort, interes.Sa se ocupe profesorii, domle.Ce sa vezi, nu e rolul lor, profesorul petrece o ora-doua la scoala cu copilul tau si cu alte cateva sute, tu petreci cu el restul din 24 de ore.Te pup si sa ai o zi buna!
RăspundețiȘtergereDraga mea, nu dau lectii nimanui, mi-am expus un punct de vedere presonal in urma tutror experientelor avute. Am citit tot ce ai scris si am o singura concluzie pentru tine este doar un job si atat. Si, da profesorul trebuie sa-i fie mai mult, sigur daca ar avea un salariu ca la corporatii crede-ma ca multi ar fi si in rol de parinti unde este necesar. Ma bucur enorm ca la ultimul examen am renuntat si am ales sa devin cadru didactic auxiliar exact pentru a nu ajunge sa scriu ce ai scris tu. Am vazut clar ce presupune predatul in urma cu vreo 20 de ani si nu cred ca s-au schimbat multe de atunci. Eu nu sunt de acord ca parintii sa le faca temele copiilor, una sa le puna dispozitie conditii si instrumente de lucru si alta e sa stau eu cum am stat atat cu baiatul ore intregi si cu fata sa-i ajut la teme. E strigator la cer. Cu mine nu a stat nimeni sa stii cum am stat eu cu ai mei, am ajuns acasa eu sa fac pe profesorul asta e jenant!!!
RăspundețiȘtergereSi, daca am studii superioare si nu am putut sa-l ajut pe la o tema la matematica, ca sa nu zic probleme imbecile, asta inseamna ca e jenant? Nu am sa folosesc scuza ca am absolvit domeniul filologic. Sunt parinti fosti olimpici care chiar au invatat cum trebuie si nu au reusit sa-si ajute copii. Meditatii? La ce mai merge la scoala? Care este rolul profesorului atunci? Unde e mai este? Si sunt in masura sa scriu pentru ca stiu ce inseamna, ce implicare am avut mai ales cu baiatul si ma bucur ca este in scoala de masa pentru ca el s-a recuperat extraordinar de bine sa stii. Nu scoala l-a aruncat, eu ca parinte am facut tot posibilul sa se simta un copil normal. Crede-ma a avut colegii in scoala generala mai terminati si praf ca el si nu erau cu nevoi speciale diagnosticati. Eu ma amestec pentru ca sunt profesori care chiar nu au ce cauuta acolo, crede-ma. Inteleg foarte bine dar cand un profesor e ,,surd,, si nici la apelurile dirigintelui nu aude ce se intampla si ca ce face nu e bine, atunci ce sa mai zic eu ca parinte. Profesorul daca are pasiune in ce face crede-ma si ma repet iti face copilul sa invete de drag acasa si fara sa-l ajute parintii la tema. Legat de nu e treaba mea ca are acasa elevul nu stiu ce mediu ca exista nu stiu ce specialisti, nu stii despre ce vorbesti, sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi pe mana asistentilor sociali si la protectia copiilor, Iar manualele, scuza-ma lasa mult de dorit. Si sa nu ai impresia ca nu il supraveghez pe baiat chiar daca e la liceu, nu conteaza.
Sa stii ca e foarte important de atitudinea si personalitatea unui profesor, tine mult de cum vorbeste, ce vorbeste si in ce fel priveste toata treaba in sine. Nu toti suntem facut sa fim profesori, aici e problema cea mare. Vezi ca nu iti place, pleaca, nu te tine nimeni la catedra. Asa cum eu am renuntat exact la ultimul examen final, am zis ca nu-i de mine atatea hartii si planuri de facut si rabdarea nu e suficienta, am renuntat. Daca nu as fi lucrat in domeniu si nu as fi luat contactul cu domeniu as fi inteles.
Bun. De acord! Dar unde si cine a stricat disciplina la scoala? asumarea elevului si responsabilizarea? tot parintii, nu? Minunat.
Mai cititi din istoria pedagogiei vechi, sa vedeti ce dascali erau atunci si cum reuseau sa-i puna la punct pe indisciplinati, chiar daca acasa era jale si intristare.
Urat, cum oamenii te pun la zid si te judeca dupa statutul tau in familie. Nu am evoluat cu nimic ca societate, traim tot in evul mediu, doar decorurile si instrumentele de lucru au evoluat.
nici profesorul, nici altcineva nu trebuie sa ia rolul parintelui!asta e o asteptare pentru ceilalti din partea oamenilor care au probleme psihologice.Profesorul e profesor, transmite cunoastere, formeaza deprinderi si competente, evalueaza, indruma si atat, nu iti da de mancare, nu te creste, nu te educa, nu te imbraca , nu se amesteca in problemele tale personale, care nu il privesc deloc!
RăspundețiȘtergere- nu profesorul face manualele, programa, etc.
- sunt copii care pricep tot din clasa, altii au nevoie de explicatii suplimentare, desi profesorul le preda la fel tuturor.Atata vreme cat orele sunt scurte, exista probleme de indisciplina, dezinteres, etc.,iar materia este foarte densa, profesorul n-are cand sa faca minuni la clasa si sa stea de fiecare.Asta e situaia, un invatamant subfinantat si prost gandit nu e vina si responsabilitatea profesorului.Si pe vremea comunismului se faceau meditatii, in toate tarile exista sistem de meditatii, fiindca unii vor sa performeze si altii vor sa tina pasul.
- desigur ca nu e nici o fericire sa ajungi la asistenta sociala, dar pentru diverse probleme exista diversi specialisti, nu poate sa le faca profesorul pe toate
-romanii vor ca profesorul sa si predea, sa faca si in asa fel incat absolut toti copiii sa invete foarte bine si de placere, si eventual din clasa, ca acasa sa nu-l streseze pe parinte cu lectii si cu intrebari, sa ii fie mama, tata, bona, medic, psiholog, asistent social, etc..Si ne mai miram ca dureaza greva de atata timp.
Daca tu afirmi ca acei oameni au probleme psihologice...atunci, e grav! profesorul te indruma, te coordoneaza, te sfatuieste si te trage de maneca doar atunci cand chiar este necesar. Un profesor nu te poate imbraca sau sa iti dea de mancare dar te poate si educa in anumite imprejurari. Meditatiile sunt o alegere. Nu te obliga nimeni. La angajare nu te intreaba ce note ai luat ci ce stii sa faci. Nimanui nu-i pasa ca ai luat premii si ai fost la olimpiada. Cuc e te ajuta in viata? Cu nimic. Oricum scoala azi iti da doar o diploma si atat. Daca vrei sa evoluezi va trebui sa o faci singur mai departe, sa devii un autodidact, nu ai de ales. Profesorul doar iti va da pornirea magica catre cariera, indrumare si educare. Inca mai sper sa existe si alti profesori ca diriginta baiatului meu care e mai mult de a fi profesor pentru ca ii place ceea ce face cu adevarat. Sper din suflet sa existe in tara asta acei profesori care nu merg la scoala si iti spun educatia o primesti acasa aici doar informatii. Jalnic. Jaaaalnic. Parintele il supravegheaza din umbra, ii asigura cele necesare si pe cat poate sa-i ofere minime argumente de ce trebuie sa spuna multumesc si te rog la scoala sau de ce trebuie sa suporte unii profesori antipatici peste masura care ei vin dora sa predea materia si hai pa, ce imi pasa mie ca tu acasa nu deschizi cartea la materia mea. A, da parintii sunt de vina, nu? NU. Acasa degeaba ii spun sa invete la geografie daca la scoala a avut o profesoara care le vorbea copiilor ca si cum erau de la coltul strazii. Fireste, vina e tot a parintilor. Profesorii, nu toti, unii dintre ei sunt niste sfinti. Nu ma streseaza pe mine ca are lectii sau proiecte e normal sa fie asa. Toti am trecut prin asta. Timpul zboara si o sa termine si minunea asta de scoala. Sincer am fost fericita cand am terminat liceul dar nu din cauza profesorilor ci din cauza la ce colegi am avut. Am avut profesori minunati. Nu am ce sa reprosez nimic, dar eram in anii '92, nu se compara cu ce e acum. Sunt profesori minunati si au plecat nu din cauza copiilor ci a sistemului si salariului.
ȘtergerePe mine ma deranjeaza enorm faza asta cu Parintii educa si profesorii invata.
In pandemie am fost profesor cu norma intreaga. Am mancat pe paine viata de profesor.
Stiu ce inseamna. Sunt vremuri cand motivatia si pasiunea trebuie insuflate copiilor la scoala, nu formule imposibile la matematica si chimie.
La ce mi-a folosit in viata ca am invatat si am facut meditatii la matematica (nu ma refer la matematica gen tabla inmultirii) in clasa 8-a? la nimic. Bani aruncati pe geam, efectiv.
La ce mi-a folosit in viata sa stiu atatea informatii?
La ce si de ce? daca copii nu au raspunsuri la aceste intrebari degeaba.
Scoala nu a devenit inutila neaparat din cauza anumitor profesori, nu-i pun pe toti la un loc pentru ca din fericire mai sunt profesori care nu gandesc ca tine si ferice de elevii pe care ii are....ci a unei programe foarte incarcate inca din clasa 2-a, totul e pe repede inainte.
Jos palaria pentru acei profesori care si educa copilul la scoala nu doar ii toarna informatii la kilogram si nu retine nimic. Respect pentru acei profesori care in momentul in care are copii in clasa se detaseaza si ii pune la punct. La ora lui stie sa impuna respect si bun simt, dupa iese din clasa elevul nu mai e treaba profesorului ce face.
Si din fericire, inca mai sunt profesori care gandesc asa.
Nu sa spuna dar ce eu trebuie sa-ti educa copilul? tu ce faci acasa ca parinte? Dar ce eu trebuie sa-l invat ca trebuie sa spuna Buna ziua cand intra in clasa?
RăspundețiȘtergereimi amintesc o scena in care nu am avut reactie, am avuta sa un soc: baiatul meu statea pe banca cu piciorele adunate el avand niste probleme din nastere nu poate sta aun timp indelungat cu ele atarnate si Dna Director de la scoala generala, era chiar in prima zi la deschidere a venit sa-l certe inclusiv si pe mine si pe un ton agresiv, in los sa-l intrebe daca se simte bine mai ales ca stia ca e un elev cu cerinte speciale, ea ce sa faca? hai sa ma iau de astia ca nu stiu bunele maniere... nu am avut niciun cuvant ca replica ptr ca sa nu-i faca probleme, stiam ca nu e ok ce face dar trebuit sa tac pentru ca nu aveai cu cine discuta. Oamenii in loc sa vada ce se intampla iti sar imediat la gat. Atatea mi-am luat de-a lungul anilor, atatea rautati gratuite incat mi-e sila efectiv.
Oameni care ii intereseaza mai mult sa fie artagosi si rautaciosi.
Intrebarea mea: de ce mai merge copilul la scoala?
Da! Exact! Profesorul sa predea cumva si sa se adapteze dupa cel mai slab copil din clasa, daca a reusit pe acela sa-l faca sa invete si nu obligat acasa, pus de parinti, fortat sa scrie asa cum am facut eu ani de zile cu copiii mei, acela este profesorul ideal.
Aia este adevarata pedagogie, nu haosul de acum.
Daca ai reusit cu cel mai slab dezinteresat elev din clasa sa-l captezi ai reusit ca profesor in meserie.