Iata despre ce este vorba:cuvinte-care-blocheaza este titlul articolului din care voi prelua din el ce mi s-a parut mie ca inteleg si mai mult sa si aplic.
Incep cu: ,,sper,, si ,,incerc,, la care nu m-am gandit ca mereu las loc de indoiala in ceea ce scriu si zic. Ma arunca in domeniul religiei, atunci cand te rogi nu spui sper, spui
Cred in Tine Doamne ca ma vei ajuta cu...
Nu am stiu ca acest cuvant sper ma saboteaza asa fara nicio dificultate, asa ca de acum incolo acest cuvant il voi elimina.
,,sunt convinsa si cred in puterea rugaciunii zilnice,,
Cuvantul Incerc asemeni lui sper. Trebuie sa schimb formularile cand imi propun ceva.
Vreau sa tin sub control anemia si afectiunile tubului digestiv. Cred in tratamentul meu. Cred in noul program de alimentatie.
Vreau sa plec la munte. Vreau sa fac sport prin mai multa miscare.
Iata cateva propozitii pe care vreau sa le notez si pe hartie. Se spune ca scrisul de mana te ajuta foarte mult. Am citit in trecut multe studii legat de asta.
Eliminarea cuvintelor nu pot, nu stiu, nu am
La acest aspect am mult de lucrat. Sunt situatii cand chiar nu stii ce sa raspunzi la intrebari cu caracter de orientare sau informare, cand nu detii informatia respectiva. Aici trebuie cautat alt tip de raspuns..poate cu nu cunosc?
La acest punct din articolul autoarei nu a detaliat cateva imprejurari. Ar fi fost benefic de stiut cum sa raspunzi la intrebari primite in anumite imprejurari. Iata cum ne duce cu gandul al asa zise autoeducare a mintii.
Punctul patru sarut-mana.
Iata un subiect interesant si la care nu m-am gandit in profunzime niciodata, dar va pot scrie ca a fost destul de traumatizant pentru mine acest minunat cuvant. Ma leaga amintiri care mi-au marcat intr-un fel copilaria.
Daca v-as scrie ca am incasat cateva curele zdravene pentru ca nu spuneam sarut-mana vecinilor? Poate ca nu m-ati crede sau cei care au trait in perioada comunismului nu au nicio urma de indoiala. Da, din pacate eram obligata sa spun acest cuvant. In loc sa fiu invatata sa spu Buna ziua si atat, eram obligata sa spun tuturor vecinilor sarut-mana.
Apropo, fiului meu nu i-am cerut niciodata sa spuna asa ceva, l-am rugat sa spuna Buna ziua cand intra intr-o incapere cum ar fi la scoala, doctor sau alte imprejurari de genul acesta. Fiind diagnosticat cu autism niciodata nu s-a mulat pe cerintele societatii, insa pana sa aflu acest diagnostic il certam nonstop ca nu spunea nici macar acest buna ziua....iata din nou cum am urmat greseala tatalui meu in educatie.
Multumesc e un cuvant magic, spus fortat.
L-am invatat pe fiul meu acest cuvant spunandu-i ca deschide multe usi in viata, lasi loc de buna ziua si nu stii in viata cand te lovesti de acele persoane sa te ajute.
Sa va dau un exemplu, la job am colege cu care lucrez si sunt atributii de serviciu pentru care trebuie oricum sa le indeplinesti si pentru ca ne respectam, admiram intr-un fel dupa fiecare ajutor dat ne spunem fara a ne simti fortate sau obligate acest multumesc.
Aici am fac observatia ca, multumesc ar fi bine sa fie spus si persoanei pe care nu o suporti dar ti-a facut un serviciu. E discutabil.Sa va dau un exemplu personal, una e cand vreau eu sa spun multumesc persoanei care mi-a facut rau si mi-a dat viata peste cap si cand aceasta imi impune ca asa trebuie sa ii spun, ca asa vrea persoana respectiva ca i se cuvine.
Cuvantul dar inseamna ezitarea, nehotararea intr-o decizie, afirmare sau i actiune.
Ei bine, nu imi amintesc cand am folosit acest dar, stiu ca, il folosesc cand nu explic si nu ma justific suficient de complet sau nu detin dovezi clare. E destul de complicata situatia lui dar.
Pentru asta trebuie sa fiu mai atenta la mine cand si de ce il folosesc.
Legat de atentie poate nu intamplator azi am citit in Jurnalul Terapeutic al Laviniei Bratu la pagina 138 despre atentie, a fi atent! ca sa o citez mai exact.
Este un exercitiu foarte dificil dar nu imposibil.... am folosit pe dar.
Ce as intelege din formularea mea proprie? Ma indoiesc in acelasi timp de mine ca as putea sa fac acest exercitiu urmat de acest dar legandu-ma involuntar de stima mea de sine.
Cuvantul trebuie.
Nu stiam ca acest cuvant creaza tot felul de conflicte interioare si frustrari, Destul de greu sa inlocuiesti acest trebuie cu aleg sa, e firesc sa.
Sunt zile cand mi-ar placea sa stau pur si simplu si sa ma uit la serilae pe netflix sau sa citesc sau sa irosesc timpul pe tot felul de retele de socializare si totusi imi dau seama ca mai am si alte obligatii, sarcini pe care trebuie sa le fac.
Nu imi place sa gatesc, sa stau la cratita, rar am momente cand am chef sa bucataresc, sincer. Dar trebuie mancam, sa indeplinim nevoia fiziologica a corpului mai exact.
Bun. Ce faci cand ai o sarcina de indeplinit si nu ai chef, nu iti convine dar stii ca neindeplinirea acesteia aduce consecinte nefaste.
Aici am nevoie sa mai citesc, nu sunt lamurita.
Cuvantul parca pentru mine aduce indecizie, nehotarare, lipsa de claritate intr-o actiune, confuzie, lipsa de cunoastere zic eu in anumite actiuni sau stari de fapt.
Folosirea cuvintelor niciodata sau intotdeauna:
Parerea mea, pe langa cele scrise de autoarea, spunand ca, folosirea cuvantului niciodata poate fi asociat in cazuri extreme cum ar fi decesul unei persoane dragi, in acest context folosesti acest cuvant.
Daca ar fi sa ne referim la o dorinta personala, voi da tot un exemplu personal:
Lumea imi tot spune sau/si circula acea magica proprozitie:
niciodata nu e prea tarziu sa faci sau sa revii la nu stiu ce vis din tinerete/copilarie...
ei bine, contrazic, sunt unele lucruri/activitati pentru care este tarziu.
Depinde de contextul situatiei. Aici intervine realitatea si realismul.
Sigur ca, folosirea acestui cuvant ascunde in spatele lui si descurajarea propriei persoane, devalorizarea si diminuarea stimei de sine.
Mi-ar fi placut ca la acest punct sa fie mai detaliat si mai bine explicat. Este generalizat si pot crea confuzii pe alocuri.
Daca ne referim la un program de sport atunci situatia se schimba, nu exista niciodata, exista mi-e lene, nu am chef, comoditate si confort.
Sunt foarte multe exemple/ imprejurari/contexte. Este discutabil.
Cuvantul intotdeauna il privesc asa: cine are gandire limitata intotdeauna va folosi cuvantul intotdeauna, stiu suna ca... nu cineaza, ser ca s-a inteles ce am vrut sa spun.
In limbajul meu nu exista intotdeauna pentru ca timprile se schimba, totul e imprevizibil, mai ales natura, asadar exclus acest cuvant.
Webgrafie:
Aceste randuri au fost citate si au fost scrise/interpretate pe marginea articolului:
Cuvinte care blocheaza. Blog: Terapia prin hipnoza. Autor Daniela Borș.
Accesat in data de 27.07.2022. Citat in data de 28.07.2022.
Prima mea intersectie cu astfel de idei, au fost cartile autoarei Niculina Gheorghita.
RăspundețiȘtergereSe citesc usor si le-am descoperit intr-un moment cand aveam nevoie de ceva special.
Si pe masura ce mai citeam am inceput sa inteleg mai mult. Si ca depinde de mine sa fac niste corectii. Cand am citit despre faptul ca negatiile nu prea sunt pricepute de creierul nostru, am inteles de ce este inutil sa spui copiilor sa NU faca ceva. Si chiar am inceput sa evit folosirea negatiilor, adica sa rasucesc cuvintele, chiar daca per total tot negatie rezulta.
Subiectele astea sunt fabuloase si le-am descoperit foarte tarziu, dar si asa consider ca e bine. Fiecare gand si cuvant reprezinta vibratii ce ne afecteaza fizic. Asta este subiectul pe care il consider cel mai pasionant si util. Si de aceea il strecor pe unde pot in postari!😊
Multumesc pentru articol si pentru citare, draga Carmen. Prea mult nu am facut. Pur si simplu l-am gasit din prima. Universul stia el ceva...
Un weekend linistit la voi! ❤️
In sfarsit, pot raspunde la comentarii. Eu am ascultat-o pe youtube, nu stiam ca are si carti. Am observat insa ca am ceva probleme legate de a avea rabdare. Cu ast atrebuie sa lucrez intens. O saptamana binecuvantata sa ai!
RăspundețiȘtergere