duminică, 18 decembrie 2022

Despre gatit : piftia de porc

 Se apropie Craciunul si ca urmare ma gandesc si eu sa fac ceva bun de papa. O masa mai aparte, mai cu de toate, mai bogata si de ce sa nu fac o provocare maxima pentru mine:

Bunatatea meniului Craciun preferata de ani de zile este:

P I F T I A

Mai jos aveti filmulete de unde sa alegeti, probabil ca stiti deja sa faceti piftie daca faceti anual. In cazul meu nu am mai facut de ceva ani. O singura piftie am facut de paste dar de pui. Nu e la fel.



 



 

 
Cum am invatat eu sa fac seamana cu ultimul filmulet: 
Oase de porc: picioare, rasol, ureche si eventual codita. 
Le las cateva ore in apa in frigider sa se lase sangele.
 Le pun pe toate la fiert cateva ore bune, cam 4 ore sau 5 ore fara a grabi procesul de fierbere
 Putina sare, foi de dafin, 3 cepe intregi, 3 morcovi si cateva boabe de piper.
 Usturoi pisat bine bine si pus la final. 
Dupa fierbere scot carnea, strecor in cateva randuri zeama in care au fiert toate. 
Am varianta ori las bucati mari de carne dupa ce o desprind de pe oase ori o maruntesc. Eu o las bucatele mai mari, nu de lene, dar arata mai bine. Scot clar toate oscioarele.

Vom vedea ce iese.

Saptamana viitoare am planificat sa fac piftia, pana vineri sa cumpar ce am nevoie si sambata dimineata o pun la fiert de la 8 dimineata, ca duminica la pranz deja sa fie pe masa pentru papat.

Ce mai gatesc, inca nu stiu exact dar piftia vreau musai sa o fac. Am macelarie la 3 blocuri distanta si imi voi cumpara saptamana ce vine joi sau vineri. Asa ca, planificare musai.

PS Am gasit un blog de retete... sper sa fie bun.

retete de acasa

3 comentarii:

  1. Nu mă omor după ea. Îmi plac însă ciupercile cu maioneză. Fac doar de sărbători.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ador sa mănânc pitie dar numai mie îmi place așa că prefer sa o fac rar ,eu am scăpat cu meniul de sărbători ,soțul dorește ciorba,rasol,și o friptura!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am mai facut racituri si din curcan, in anii trecuti (eu nu am mai mancat piftie de mult timp - si mie imi placea cea de porc, sau de pui).
    Imi placea cu usturoi - usturoiul acesta face minuni - dar din cel romanesc, nu din celalalat. Vai ce am patit intr-un an pe cand era la Bucuresti si am luat usturoi „neromanesc ” (lol).
    Iti doresc mult spor - sigur va iesi o bunatate :)

    RăspundețiȘtergere

Miercurea fără cuvinte - emoții și bucurii!

Palatul Copiilor București   LET'S GET WORDLESS! Curaj, înscrie-te!  ☺ Vei cunoaste o multime de bloggeri ce au pasiunea fotografiatului...