sâmbătă, 5 mai 2018

Arhitectura Centenarului... si nu doar...

Pasiunile se nasc din lipsa de ocupatie, din lipsa afectiunii, din lipsa a ceva anume.... din compasiune... indiferent de motive de ce ai o pasiune, important este sa o ai.

Pasiunea mea pentru arhitectura exterioara a inceput pur si simplu, habar nu am cand a inceput si de cand e prezenta in viata mea, doar ce m-am trezit ca am inceput sa ma uit cu atentie la cladirile din jurul meu si sa visez la destinele oamenilor care au trait acolo in acele case. La oamenii care au stat ore intregi si zile sa transforme o casa sau un monument mai mult decat o simpla casa sau un simplu monument, mai prietenos la fatada. Sa exprime ceva.

Va invit si eu, desi nu am participat la acest proiect si nu fac parte din echipa care il pun pe picioare, sa va plimbati in istoria arhitecturii si sa o frunzariti cat mai pe larg posibil.
Au fost drame, destine, conflicte, victorii, premii, ambitii, mentalitati si in final toate alcaiuesc o memorie a celor care au facut posibila sa avem azi ce studia si analiza, ce vedea si sintetiza, sa ne punem intrebari de genul de ce nu mai este acea statuie, acea casa, acel cartier sau de ce unele case inca mai exista si nu au disparut. 
Povesti se pot scrie pe aceasta tema si sa reflecteze un moment de libertate a exprimarii opiniei personale.

Timpul ne da sanse sa descoperim, sa analizam si sa transmite la randul nosturm ai departe aceste urme ale trecutului unei arhitecturi romanesti complexe ce e rezistat in epoci istorice de tot felul.... si totusi, nu e nevoie sa va placa musai toate stilurile arhitecturale din Bucuresti. Poate sa va placa cea neoclasica, cea eclectica sau cea neoromaneasca... oricare ar fi ea, suntem datori sa o transmitem generatiilor viitoare.

Mai jos aveti o preluare din prezentarea proiectului cu titlul:



ARHITECTURA CENTENARULUI

Aniversarea Centenarului României și a Primului Război Mondial va ofera un proiect frumos realizat si care a inceput deja sa se desfasoare.

Pagina de Facebook Arhitectura-Centenarului

Citat din prezentarea proiectului:


"Expozitie de panouri cu imagini valoroase a unor cladiri din Bucuresti cu numirea autorilor ahitectecti care le-au proiectat si oameni ai perioadei centenare. Conceptia,expunerea si amenajarea acestui important spatiu de circulatie pietonala va aduce in atentia publicului  bucurestean dar si al vizitatirilor ori turistilor sarbatorirea Centenarului  inca de anul acesta . Vom avea în vedere  ca perioade istorice :* Regatul România Mare 1918 - 1940 * Al Doilea Război Mondial 1940 - 1945* De la Regalitate la Comunism 1945 - 1947 * România in timpul dictaturii Comunistae 1947 -1989 * România recentă 1990 - 2017
Exemplu ‘’Arhitectura intrbelica – modernista’’: Nici o capitală a Europei Răsăritene nu are aerul internaţional pe care l-a căpătat Bucureştiul, graţie unor arhitecţi de marcă, pe care "duhul naţional" şi "spiritul euro-american" l-au întrupat în cladiri de ei concepute. După deceniile de început de secol XX, în care neoromânescul a profilat paşnic prin opera unor arhitecţi precum Ion  Mincu, Petre Antonescu, Grigore Cerchez, a urmat arhitectura modernistă, de tipul uzinelor Ford şi Malaxa realizate de P. Em. Miclescu şi Horia Creangă. Cladiri guvernamentale şi academice create de arhitectul Duiliu Marcu - precum Bibiloteca Academiei, sediul guvernului, al blocurilorşi vilelor proiectate de Marcel Iancu, G. M. Cantacuzino, Octav Doicescu şi unicatul care este Palatul C.A.M. - capitala Romaniei,Bucureştii a căpătat o arhitectură de cea mai buna calitate."

Bucurati-va de acest proiect. Mergeti si vedeti, cititi, puneti intrebari celor de acolo, aflati lucruri interesante, noi, poate triste sau nu, dar ele va poate oferi o gandire de analiza si de discutie cu prietenii care nu pot ajunge.

Plimbare frumoasa intr-un labirint al descoperiri unei arhitecturi ....si a centenarului. 

Sursa fotografiei:
Pagina de Facebook a evenimentului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jurnalul unei femei simple

   (adus in blogosfera românească de către  Corcodusa ) Astazi, 1 Martie, prima zi din luna si inceputul primaverii, zice lumea din trecut. ...